ღ cHiNta_haThi_kHu..iT's y0u ღ

~..Ya Allah jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..~

Friday, 30 December 2011

~..36 weeks..~


salam mommy....
pe khabar mummy2 sume ari nie..
hehehhe...
Alhamdulillah... cukup suda 36 mgu fisha mengendong bby A lam pewut chumel nie...
hehehhehe...
cam x caya pun ada...
yela.. rasa cam baru je pegnen...
so, di kesempatan nie,

kiter menyusun jari jemari, mohon ampun & maaf andai ada salah n silap kiter..
smoga dengan kemaafan kalian, akan memudahkan kiter tuk bersalin kelak...
Amiinn...

doakan kiter ea....

{nota pink: skunk dah start rasa contraction bermain2}
 

Friday, 23 December 2011

TIPS MENERAN WAKTU BERSALIN

TIPS MENERAN WAKTU BERSALIN
 
Tips nie kiter jumpa dalam tenet... mudah2an menjadik panduan kt kiter sume.. (~_^)
 
Waktu Mula Meneran
 
* Sebaiknya dilakukan setelah pembukaan lengkap berlaku (10cm) iaitu ketika kepala janin sudahpun turun ke dasar pinggul. Ia ditandakan dengan anus (dubur) mula terbuka sewaktu kontraksi.
 
Posisi Meneran Yang Tepat
 
* Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.Kedua tangan memeluk paha dengan cara melingkarkannya ke bawah paha. Meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring sama ada sebelah kiri ataupun kanan.
 
Cara Meneran
 
* Sebaiknya dilakukan apabila kontraksi sampai ke puncaknya. Waktu ini doktor akan meminta anda untuk menarik nafas panjang iaitu menahannya dengan mulut tertutup kemudian meneran ke arah bawah dengan memastikan punggung tetap berada di atas tempat tidur (katil). Ketika meneran dagu diletakkan di dada supaya anda dapat melihat perut anda.
 
Bagaimanapun ramai juga ibu hamil yang melakukan kesilapan ketika meneran. Ada yang meneran sebelum proses pembukaan sempurna. Ia akan menyebabkan berlakunya Edema (pembengkakan di mulut rahim) yang seterusnya akan menyukarkan proses bersalin selanjutnya.
 
Di samping itu ada juga ibu hamil yang silap meneran dengan meneran ‘di leher’ dan bukannya di perut. Mata akan nampak merah setelah bersalin dan kadang-kadang disertai dengan kebutaan sementara kerana pembuluh darah kecil di mata pecah akibat teranan di bahagian leher.

Diharap dengan sedikit tip ini para ibu hamil dapat mempraktikkannya dirumah agar ketika bersalin nanti ibu hamil sudahpun bersedia sepenuhnya….

selamat bersalin.
 

Autumnz vs Little Bean

aii aiii cippppp...
errkkk.. kiter bercadang nk beli steriliser ngan warmer...
dok tengok2 kt Onebabyworld... dye ngah uat sale nie...
cume nak minta pendapat u olllss...
diantara Autumnz dgn Little Bean, mana yg lebih ok ekk..
klu dari segi luarannya, kiter cam dah jatuh cinta ngan Autumnz..
mybe sbb warne and design dye kot..
so, apa pendapat korunk ekk..???

~..menunggu hari..~

mornink peeps...~!!!
semalam kiter pegi check up cam besa...
alhamdulillah..
sume ok..
tp ada sesuatu yg mengejutkan kiter...
doc ckp bby kiter besar cikit...
3 kilo cam gitu..
masalahnya badan mamanye x naek langsung pun...
sblm pegnen ngan tyme pegnen sama jerk...
lengan pun sebesar batang mancis jerk...
huhuu...
cam mana mau teran nie..
ayoyooooo...
n doc ckp bby dah dok kt laluan nye...
so, hanya menunggu masa saja lorhhh mau kuar menjengah dunia...
lagipun mgu depan dah genap 9 bulan..
doakan kiter berjaya meneran dengan jayanya ya...
hehehhe..

{x sbar nk tgu si kenit ni kuar}
 

Monday, 19 December 2011

nak tau pasal EBM & BF..???

jum terjah blog nie:-
smoga kiter sume mendapat manfaat daripadanye...
 

semput... susah nak nafas... :(

dah start rasa semput...
susah nk bernafas...
akak2 kt opis nie ckp, tu tanda2 nk bersalin...
huhuuuu...
 

Wednesday, 14 December 2011

~..wordless wednesday..~

suke pic candid nie sbb tyme ni cik abg ngah usik ai. ngah malu2 la konon...
{2 ari agik busday enche somi, mau kasik adiah pe ekk.. first tyme nk sambut sbg asben & wife}
 

~..BiLE mAma giLer r0mPer..~

salam sume...
firstly nk ucapkan tahniah kt mama Aidy coz selamat melahirkan Aidy Rizqi yg tomei sesangat....
so, arinie kiter nk citer pasal kegilaan kiter yg terbaru...
tadaaaaaa... 

cer kira, ada brpa rompers di atas..??
yaaaa betoiiii...
ada 14 ketul rompers sumenye...
x tau la nape...
sejak dua tiga menjak nie...
tgn ni asyik gatay je nk mengorder romper dari tenet...
haaa... ni sume kite beli kt tenet je taw...
coz malas nk kuar membeli..
lagipun, cam murah je diaorg nie jual...
kiter beli dalam Rm30- Rm35 untuk 1 pax..
1 pax tu ada dlm 4-5 rompers...
berbaloi2...
geram je tgk baju dak techik nie...
chumel2 kan....
hehehhehe... 

ni pulak bag kiter tuk ke spital...
skunk ni kan dah masuk 33 mgu...
so, haruslah dah siap siaga kan...
beg tu mama fisha punye dan bakul tu lak bby A yg punye...
(cedank tgu bag baru yg diorder, t dah sampai, leh tukar dgn bakul tu.. heheh)
 

Thursday, 8 December 2011

mana nak carik diapers bag..??

halooooo mommy~!!!
kiter ada masalah nie...
kihkihkihhhh...
xde la besar mana pun..
saje menggedik uat kecoh..
hohohoooooo..

cam nie, tu ari do godek2 blog yu all...
ada ternampak satu blog nie...
dia jahit n jual diapers bag...
tp tadi dok godek semula x jumpa carik pulak...
huhuuu...
cadang nye nk tempah...
nnty senang nk letak barang2 bby nie....
cam ni la lebih kuang rupe bag tu...
hasil dari enche google...

ada manyak poket leh sumbat2...


so, klu korunk ada ternampak @ terjumpa mana2 blog yg jual menatang nie, tlg gtau ekk...
tankiu dear... muahhssssssss (~_^)
 

Monday, 5 December 2011

sTrOlleR baBy da aDa.. winkwink... (~_^)


taraaaaaa... ni la die... sejibik cam gini... hehehhe... capella apa ntah nama dye...
dan yg penting, mama fisha dah x sabar nk tgu bby A kuar...
nnty kiter leh g jejalan kan cayunk...
wink wink... (~_^)
 

Monday, 31 October 2011

Set Bersalin Pilihan Ibu-ibu

Salam sume...
fisha nak tanye pendapat yu ols nie...
dalam banyak-banyak set bersalin yg ada kt pasaran nie,
yg mana satu menjadik pilihan yu ols ekk..??
boleh kongsi pendapat x..??
 

Thursday, 27 October 2011

~mencarik barut baby~

haii mommy sume..
fisha nak tanye nie..
korunk ada x beli barut bby (bertali) melalui on9..??
kalu ada, nnty minta tlg share kan link diaorg ekk..
dah juling mata dok search dlm tenet nie..
huhuhuuu...
tankiu ye (~_^)
 

Thursday, 13 October 2011

Ai SUke Yu Olls Update Pasal Barang Baby :)

ai akan baca sume tulisan u ol tentang barang baby @ apa² saje tentang baby..
so, teruskan menulis ya...
muashhsssss~!!!
 
 
*Bebelan Dari Ku Untuk Mu... Izz Fisha Natakafisha*